DE BEWERKING VAN THEE

Het geplukte theeblad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Daar gaat nog een uitgebreid proces aan vooraf. Het blad wordt eerst verflenst zodat het gemakkelijk kan worden gerold. Na het rollen volgt het proces van fermenteren. Vooral de fermentatietijd geeft het speciale karakter aan een theesoort. Het fermenteren stopt door het blad te drogen. Door gebruik te maken van grote zeven wordt de thee gesorteerd en is nu zover om te worden verpakt in onder meer theekisten.

Het verflensen
De theeblaadjes worden na het oogsten uitgespreid op roosters en door de warmte (25-30 °C) verflenst het blad vanzelf. Circa 40-50% van het vocht verdwijnt. Dat zorgt er voor dat het blad zacht en soepel wordt. Het kan nu gemakkelijk worden gerold.

Het rollen 
De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen twee horizontaal schurende vlakken gerold. De theebladeren breken, zodat het bladsap vrij komt. Dat zorgt voor het begin van het fermentatieproces.

Het fermenteren 
Gerolde theeblaadjes worden in bakken gedaan en enkele uren in een speciale fermentatiekamer (temperatuur 25 °C) gezet. Er wordt lucht door heen geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%. De kleur van het blad verandert in roodbruin en het speciale thee-aroma ontwikkelt zich. De tijdsduur van de fermentatie bepaalt vrij sterk het karakter van de uiteindelijke thee. De fermentatie wordt gestopt door het blad te drogen.

Het drogen 
Vochtige theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 °C. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur. Van 100 kg versgeplukte theeblaadjes blijft zo niet meer dan 20 kg zwarte thee over.

Het sorteren 
Gedroogde thee wordt met behulp van grote schudzeven op grootte gesorteerd.