KOFFIEBONEN

Er zijn twee verschillende groepen koffiebonen: Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn van nature meer aromatisch en hebben een milde en rinse (licht fris-zure) smaak. Ze zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan Robusta koffiebonen.

De koffiesoort Robusta verschilt erg van de arabica; hij is stevig van smaak en heeft ook een stevige weerstand tegen ziekten en plagen; helaas is de ‘stevige’ smaak niet zo geliefd als het arabica-aroma. Daarom maakt robusta minder dan 30% van de wereldkoffieproductie uit, hoewel hij goedkoper is. Robusta wordt vooral gebruikt in melanges, waar zijn volle smaak goed tot zijn recht komt.

ROBUSTA: DE DETAILS

Hoewel robustabomen moeten worden bestoven of uit stekjes gekweekt, zijn ze veel makkelijker te verbouwen dan arabicabomen en toen veel arabicaplantages in de tweede helft van de 19e eeuw door roestziekte waren verwoest, werden ze opnieuw beplant met robustabomen. Robusta wordt nu in de hele tropische zone verbouwd, maar het meeste komt uit West- en Centraal-Afrika, Zuidoost-Azië en Brazilië, waar het groeit van zeeniveau tot een hoogte van 700 m. De boom overleeft bij hoge tropische temperaturen, maar hij doet het het beste bij een gemiddelde temperatuur van 24-30 °C. Robustabomen bloeien nogal onregelmatig en de groei van een bloem tot een rijpe bes duurt 10-11 maanden. Robusta wordt meestal met de ‘ongewassen’, droge methode verwerkt en de bonen zijn kleiner en gebochelder dan arabicabonen; ook hebben ze vaak kleine stipjes aan weerszijden van de ‘naad’ van de boon.

ARABICA: DE DETAILS

De Arabica is de oudste soort koffieboom die we kennen en groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkaanhellingen tot een