DE VERSCHILLENDE MANIEREN VAN KOFFIEZETTEN

Na het oogsten en drogen van de koffieboon wordt deze gebrand en gemalen. Daarna kan er op verschillende manieren koffie mee worden gezet. Koffie bestaat met name uit water waarvan de samenstelling van belang is. Het gehalte aan droge stof in het water is van invloed op de oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid koffie die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen. Het water bepaalt dus met name de smaak van de koffie! 

DE SNELFILTERMETHODE

De snelfiltermethode is één van de manieren om koffie te zetten. Als eerste wordt een papieren koffiefilter dat in een houder staat gevuld met gemalen koffie. Vervolgens wordt een theeketel met bijna kokend water opgeschonken. Onder het filter staat een koffiekan, het liefst au-bain-marie. Dit betekent dat de koffiekan warm wordt gehouden door het in een bad warm water te plaatsen. De meeste thuis gebruikte koffiezetters werken identiek, maar daarbij wordt de koffie op een elektrisch plaatje warm gehouden.

KOFFIEZETTEN MET EEN CAFETIÈRE

De cafetière, ook wel de French Press genoemd, is een ouderwetse manier om koffie te zetten. Bij deze manier van koffiezetten wordt er geen gebruik gemaakt van een filter en blijft de koffiesmaak behouden. De glazen kan wordt gevuld met grof gemalen koffie. Vervolgens wordt hier heet water (95-98⁰C) op gegoten. Even omroeren en ongeveer 4 minuten laten trekken en de koffie is klaar!

KOFFIEZETTEN MET EEN PERCULATOR

Een perculator bestaat uit een waterreservoir met daarop een trechtervormige koffiefilter en bovenaan een opvangreservoir voor de bereide koffie. De Moka Express is de meest bekende perculator in de wereld en is ontworpen door de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti. Het verse water in het waterreservoir wordt door de druk (1,5 bar) die ontstaat tijdens het opwarmen door de koffie geperst. De koffie wordt vervolgens opgevangen in het opvangreservoir. De zettijd hangt af van de grootte van de perculator en varieert van 5 tot 10 minuten.

DE ESPRESSOMETHODE

In een espressomachine wordt zeer fijn gemalen, aangedrukte koffie gebruikt. De koffie wordt gezet met water tussen 90⁰C en 96⁰C en onder hoge druk (8-10 bar) gedurende 18 tot 30 sec. De persoon die zich heeft toegelegd op het bereiden van espresso en aanverwante dranken wordt een barista genoemd.

DE TURKSE MANIER

Turkse koffie is een speciaal gebrande koffie, die in verhouding met gewone koffie kort gebrand is en zeer fijn gemalen. De koffie wordt in een cezve, een speciaal pannetje dat meestal van brons of koper is, gedaan samen met een gelijke hoeveelheid suiker. Hier wordt water aan toegevoegd en heel langzaam aan de kook gebracht. Dan wordt de koffie met koffieprut en al in een kopje geschonken.

DE VACUÜMMETHODE  (CONA KOFFIEZETTER)

Het apparaat bestaat uit twee boven elkaar geplaatste glazen kolven. De bovenste kolf (voorzien van een filter voor de koffie) sluit luchtdicht op de onderste en mondt uit op een buis die naar beneden loopt. De onderste kolf wordt gevuld met heet water en verder verwarmd met een spiritusbrander. De druk boven het water zal het water door de buis naar boven stuwen. Hierop wordt de spiritusbrander weggenomen; de onderdruk de dan ontstaat, zuigt het water door de koffie en het filter terug naar beneden.