DE GESCHIEDENIS VAN KOFFIE

Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in de Ethiopische provincie Kaffa in Oost-Afrika, waar het bunn of bunchum genoemd werd. Volgens een legende zag een Ethiopische herder, genaamd Kaldi, dat zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. 

STEEDS POPULAIRDER

Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars en door de beroemde Perzische arts Avicenna. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Ze spraken niet meer van bunn, maar van qahwa of quahweh wat ‘geeft sterkte’ of ‘macht’ betekent. Qahwa is duidelijk verwant aan koffie en café. Feit is dat de woorden voor koffie in de meeste talen op elkaar lijken. Of het Arabisch aan de grondslag ligt van deze woordenschat is niet met zekerheid achterhaald. Ondanks pogingen van sommige Arabieren tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste Islamitische landen. De koffienaam mokka verwijst naar Mokka, een havenstad aan de Rode Zee vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd.

KOFFIE NAAR EUROPA

Het eerste Europese koffiehuis zou in het zestiende-eeuwse Venetië zijn geopend, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft. Aan het einde van de 17de eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarder Coffea Arabica van Mokka naar Java, waar deze plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika, waar de koffiecultuur van start ging in de 18de eeuw.

COFFEA ARABICA EN COFFEA ROBUSTA

Aldus verspreidde de productie zich snel over de meest tropische gebieden. De Nederlanders waren naar verluidt, de eerste handelaars die koffie op grote schaal naar Europa brachten. Amsterdam zou zodoende het eerste belangrijke internationale koffiehandelscentrum zijn geworden. Volgens sommigen gaat de eer echter naar de grote concurrent in de tijd: Londen.

Aan het einde van de 19de eeuw werd men door plantenziekten genoodzaakt om de gevoelige Coffea Arabica te vervangen door de minder gevoelige Coffea Robusta, die in Belgisch Kongo werd ontdekt.

DE KOFFIEMEULEN

Wat begon als een kleine eenmanszaak waar al snel personeel benodigd was, is De KoffieMeulen nu gegroeid naar de organisatie van ongekend succes. Het begon met een winkeltje van 90min Sassenheim. Nu heeft De KoffieMeulen maar liefst drie vestigingen in Sassenheim, Heemstede en Oegstgeest en blijven we groeien door heel Nederland heen.

Schenkerij

Laat u verwennen in onze gezellige Schenkerij. Geniet van het verrassende aanbod koffie en theesoorten. Uiteraard behoren een zoete lekkernij en een vers belegd broodje ook tot de mogelijkheden.

Koffie Special

Ook bij ons verkrijgbaar: Batavia Dutch Coffee, de meest geschonken zwarte ijskoffie in Nederland! Door het unieke zetproces is Dutch Coffee smaakvoller, veel langer houdbaar en veel veelzijdiger dan elke andere ijskoffie.

Webshop

Uw favoriete koffie of thee online bestellen? Dat kan gemakkelijk via onze webshop! Een ruim assortiment heerlijke koffie- en theesoorten, koffiemachines en accessoires. Lekker makkelijk aan huis bezorgd.