Hoe kunt u koffie en koffiebonen het beste bewaren? En hoe zorgt u ervoor dat uw koffie lekker blijft smaken? Wij geven u graag een aantal tips om de fijne aroma’s en de bijzondere smaak van uw verse koffie zo lang mogelijk te bewaren.

Waar en hoelang uw koffie bewaren

Het geheim van een goede koffie is: vers gebrand en vers gemalen. De vijanden van koffie zijn: lucht, licht, warmte, vocht en te sterke geuren. U kunt u vers gebrande koffie dus het beste bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Zet gemalen koffie niet in de koelkast, de condens tast de oliën aan en daarmee de smaak en het aroma van de koffie. U kunt uw verse gebrande koffie, als het gemalen is, maximaal 10 à 14 dagen bewaren.

 

5 tips

• Houd de koffie in de verpakking. Kies een ondoorzichtige bewaarbus die zoveel mogelijk luchtdicht kan worden afgesloten. Een weckpot met rubberen ring is ook prima, mits u deze dan wel op een donkere plek bewaart.
• Bewaar uw koffie nooit in de buurt van sterk ruikende etenswaren of andere sterk geurende artikelen; dus ook niet in de koelkast.
• Investeer in een koffiemaler en koop ongemalen koffiebonen. Maal zoveel koffiebonen als u nodig hebt vlak voor het koffiezetten. Op deze manier worden de heerlijke aroma’s en de smaak van uw koffie zolang mogelijk bewaard. Zelf malen heeft ook als voordeel dat u zelf de fijnheid kiest die nodig is voor de zetmethode van uw keuze.
• Koffiebonen kunt u langer bewaren dan gemalen koffie; ongeveer drie tot zes weken in een luchtdicht afgesloten bus. Als de bonen luchtdicht verpakt zijn, kunnen ze zes maanden bewaard worden.
• Koffie kunt u ook bewaren in de vriezer. Dit kan een voordeel zijn met gemalen koffie in kleinere porties. Bonen invriezen heeft eigenlijk geen zin omdat bonen – luchtdicht verpakt – goed te bewaren zijn. Eenmaal ontdooide koffie weer invriezen is niet verstandig in verband met condensvorming bij het ontdooien.

Geniet van uw koffie!