CHOCOLADE

We zijn per 1 december 2010 helemaal over op de fair trade en 100% biologische chocolade

De Chocolatier waarmee ik samen werk, Frank Visser, gebruikt als eerste en enige chocolatier in Nederland duurzame cacao van Barry Callebaut die een innovatief fermentatieproces heeft doorlopen. Deze cacao uit Tanzania is erg bijzonder omdat het fermentatieproces van de bonen nauwlettend gecontroleerd wordt en daardoor het allerbeste uit de boon naar boven komt. Het gaat om een 100% natuurlijk proces dat voor cacaobonen van topkwaliteit zorgt. Uniek aan deze duurzame cacaobonen, is de bijzonder intense smaak. Deze techniek is ontwikkeld door Barry Callebaut, wereldreferentie in cacao en chocolade.

Wat is het geheim van dit innovatief fermentatieproces van Barry Callebaut?

Het geheim van dit 100% natuurlijke en duurzame proces zit in het respecteren van de natuurlijke oogstcyclus, in combinatie met een gecontroleerd  droog- en gistingsproces.

Al onze chocolade komt vanaf de cacaoplantage van Biolands in Tanzania

Het Biolands project begeleidt lokale cacaoboeren om duurzame en hoogkwalitatieve cacao te kweken. Ze krijgen opleiding in de cacaoteelt, ze krijgen materiaal ter beschikking gesteld en worden begeleid gedurende het hele proces. Ook op sociaal vlak wordt er hulp geboden: 21.000 boeren hebben toegang tot medische zorg en onderwijs.

BONBONS

Bonbons zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er verschillende manieren om de bonbons te maken.

Glaceerbonbon
Als basis wordt een ganachevulling gebruikt. Na het uitharden, wordt het geheel in de gewenste vormpjes gesneden. Deze vormpjes worden overtrokken met getempereerde chocolade.

Vormbonbon
Getempereerde chocolade wordt in een kunststofvorm gegoten.
De overtollige chocolade loopt eruit en er blijft een dun laagje achter in de bonbonvormpjes. Nadat deze gestold is wordt er een vloeibare vormvulling in de bonbonvormpjes gespoten. Later komt er nog een dun laagje chocolade overheen om de bonbon dicht te krijgen.

Spuitbonbon
Met behulp van een kunststofvorm worden chocoladecupjes gemaakt (dezelfde wijze als vormbonbons, alleen zonder vulling). De cupjes worden uit de vorm gehaald en gevuld met een vulling (caramel, hazelnoot- of amandelpraline) waarna ze decoratief worden afgespoten.

S