De bewerking van thee
- Geplaatst op
Het geplukte theeblad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Daar gaat nog een uitgebreid proces aan vooraf. Het blad wordt eerst verflenst zodat het gemakkelijk kan worden gerold. Na het rollen volgt het proces van fermenteren. Vooral de fermentatietijd geeft het speciale karakter aan een theesoort. Het fermenteren stopt door het blad te drogen. Door gebruik te maken van grote zeven wordt de thee gesorteerd en is nu zover om te worden verpakt in onder meer theekisten.
Het verflensen
De theeblaadjes worden na het oogsten uitgespreid op roosters en door de warmte (25-30 °C) verflenst het blad vanzelf. Circa 40-50% van het vocht verdwijnt. Dat zorgt er voor dat het blad zacht en soepel wordt. Het kan nu gemakkelijk worden gerold.
Het rollen
De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen twee horizontaal schurende vlakken gerold. De theebladeren breken, zodat het bladsap vrij komt. Dat zorgt voor het begin van het fermentatieproces.
Het fermenteren
Gerolde theeblaadjes worden in bakken gedaan en enkele uren in een speciale fermentatiekamer (temperatuur 25 °C) gezet. Er wordt lucht door heen geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%. De kleur van het blad verandert in roodbruin en het speciale thee-aroma ontwikkelt zich. De tijdsduur van de fermentatie bepaalt vrij sterk het karakter van de uiteindelijke thee. De fermentatie wordt gestopt door het blad te drogen.
Het drogen
Vochtige theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 °C. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur. Van 100 kg versgeplukte theeblaadjes blijft zo niet meer dan 20 kg zwarte thee over.
Het sorteren
Gedroogde thee wordt met behulp van grote schudzeven op grootte gesorteerd.
Het verpakken
Thee wordt veel verpakt in kisten. In de meeste landen zijn ze gemaakt van triplex. De binnenkant wordt bekleed met aluminiumfolie om te zorgen dat vocht geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de thee. Meestal kan er 50 kg thee in een kist worden verpakt. In China maken de verpakkers vaak gebruik van een kleiner formaat (circa 30 kg). Chinezen houden van rood, daarom beplakten ze vroeger de buitenkant van een theekist vaak met rood papier. Veel landen zijn de afgelopen jaren overgegaan op het gebruik van zakken, de zogenaamde ‘papersacks’. De papieren zakken zijn aan de binnenkant bekleed met aluminiumfolie, die samen met diverse lagen papier de thee uitstekend beschermt. De kisten en ‘papersacks’ worden vervolgens verhandeld en verscheept naar theepakkers in verschillende landen